Küçük adımlar büyük hedefler
Şubat ayında “gelecek planlaması” başlıklı yazımızda orta uzun vadeli planlamanın öneminden bahsetmiştik.
Forbes 2000 listesinde yer alan 130’dan fazla çok uluslu şirket, değişime uyum sağlama ve uzun vadeli stratejik planlama becerileri, kârlılık ve piyasa değerlerine göre yedi yıl süreyle analiz edildi. Stratejik planlaması güçlü olan şirketlerin kârlılıkta yüzde 33, piyasa değerinde yüzde 200 artış sağladıkları tespit edildi. Stratejik planlama becerisi düşük olan şirketlerin ise kârlılıkta yüzde 44, piyasa değerinde yüzde 108 kayıplar yaşadıkları görüldü.
İyi tanımlanmış gaye ve hedefden ilham alan, orta-uzun vadeli planlamaya ve stratejik hedeflere sahip olan kurumlar kısa vadeli dalgalanmalara karşı daha dirençli oluyorlar.
Öte yandan, sanıldığının aksine, orta ve uzun vadeli planlar ve stratejik hedefler, kısa vadeli planları ve hedefleri önemsizleştirmiyor. Tersine kısa vadeli planlamanın, uzun vadeli planlara uyumlu olarak hazırlanmasının önemini gösteriyor.
Bütün yolculuklar küçük bir adımla başlar
Adım atmadan yolculuk başlamaz. Atacağımız adımın boyutu ve sıklığı yolculuğun süresini azaltır veya çoğaltır. Başlangıçtaki büyük adımlar veya yüksek tempo kısa vadeli koşu için başarı getirse de maraton için başarı getirmeyebilir. Maraton koşusunda olduğu gibi, tempomuzu enerjimize ve hedefimize göre ayarlamalıyız.
Yapılan araştırmalar ve sosyal deneyler şu sonuçları gösterdi (1):
- Uzun vadeli getiriler önemli olduğu gibi, kısa vadeli getiriler de önemlidir.
- Kısa vadede, yapılan işten keyif almak işe bağlılığı, kararlılığı ve çalışma azmini olumlu etkiliyor. İnsanlar keyif aldıkları işlerde daha fazla zaman geçirmeyi tercih ediyorlar.
- Kısa vadeli kazanımlar uzun vadeli hedefler için pozitif enerji veriyor.
- Kısa vadedeki başarılar uzun vadede başarılı olunacağının da işareti oluyor.
Küçük adımların faydaları
Büyük hedeflere ulaşmak için küçük adımlarla yol almanın başlıca faydaları şu şekilde özetlenebilir:
- Küçük adımlar kolay başlangıcı mümkün kılar. Kısa vadeli hedefler, büyük hedeflere nazaran insanları daha kolay motive eder.
- Küçük başarılar üst üste geldiğinde daha büyük ve önemli hale dönüşürler.
- Küçük adımlarla gelen başarılar, insanları gelecek adımlar için motive eder.
- Küçük ve düzenli eylemler alışkanlık oluşturur ve iş disiplinini geliştirir.
- Küçük adımlar büyük hataların oluşmasını engeller, muhtemel hatalar daha erken fark edilir, düzeltici önlemler daha erken alınır.
- Küçük adımlar planlama esnekliği getirir.
- Küçük adımlar başarı hissini güçlendirir.
- Küçük başarılar mutluluk hormonlarını artırır, artan mutluluk daha fazla çalışmayı teşvik eder.
Küçük adımlarla ilerleme yöntemi
Küçük adımlarla büyük sonuçlara ulaşmak için şunları uygulayabiliriz:
Büyük (5, 10, 20 yıllık) hedeflere ulaştıracak küçük ve gerçekçi (yıllık, üç aylık, aylık, haftalık) hedefler belirleyin. Hedeflerinizi belirlerken tüm tarafların görüşlerini alın. Ortaklaşa belirlenen hedefler dayanışmayı, dayanışma başarıyı getirir.
Hedefler için takip mekanizmaları oluşturun. Sonuçları izleyin ve ilgililere geri bildirim yapın. Ulaşılamamış hedefler varsa sebepleri analiz edin. Hedefler hatalı olabileceği gibi, kullanılan yöntemler de hatalı olabilir. Hatalar olabileceğini baştan kabul edin. Önemli olan hataları tespit edip geliştirici önlemler alınmasıdır.
Sabırlı ve kararlı olun. Küçük adımlarla ilerlemenin koşulu sabırlılık, kararlılık ve sürekliliktir. Başarı da mutlaka takdir edilmelidir
…
Planlama ve kontrol en önemli yönetim işlevleridir. Ancak Türk işletmelerinde en çok ihmal edilen iki yönetim işlevi de bunlardır.
Başarılı bir planlamadan söz edebilmemiz için kurumların gaye ve hedef tanımları yapılmış olmalı, en az on yıllık hedefler belirlenmiş olmalıdır. Bu hedeflere ulaşabilmek için, stratejik hedeflere ulaştıracak kısa vadeli hedefler, atılacak adımlar belirlenmelidir. Belirlenmiş olan hedeflere ulaşım düzenli olarak kontrol edilerek hedeflere ulaştıracak önlemler zamanında alınmalıdır.
(1) Kaitlin Woolley, Ayelet Fishbach. Ulaştığımız Hedefleri Ulaşamadıklarımızdan Ayıran Ne? HBR Türkiye Eylül 2024.
RAŞİT YILDIRIM
Yönetim & Denetim Danışmanı